NEMOJ MI REĆI DA SE BOJIŠ

Biblioteka: NA TRAGU KLASIKA

Giuseppe Catozzella

NEMOJ MI REĆI DA SE BOJIŠ

S talijanskoga prevela Anita Vuco

Roman Nemoj mi reći da se bojiš govori o sudbini mlađahne somalijske atletičarke Samije Yusuf Omar (1991-2012) koja je sa sedamnaest godina nastupila na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Trčala je na 200 metara i oborila osobni rekord, no bila je uvjerljivo posljednja u svojoj kvalifikacijskoj skupini. Međutim, svojom srčanošću ne samo da je osvojila simpatije publike već je postala i simbol borbe za prava muslimanskih žena širom svijeta. Nakon nastupa u Pekingu odlazi u susjednu Etiopiju ne bi li trenirala s uglednim trenerima. San joj je bio nastupiti na sljedećim Olimpijskim igrama u Londonu.
U romanu pratimo Samijino sirotinjsko odrastanje u rodnom Mogadishuu. Dok u zemlji politička situacija postaje sve bliža građanskom ratu, uz sve ekstremnija pravila koja nalažu vjerski fundamentalisti, Samia shvaća da je trčanje način da se suprotstavi pogaženim ljudskim pravima, osobito žena. Sakrivajući se pred prijetećim pogledima islamskih militanata, vježba noću, za vrijeme policijskog sata. Prisiljena je trčati u burki, iscrpljena i gladna, no pobjedama na nacionalnim utrkama uspijeva skrenuti na sebe pozornost. Pritom gubi drage osobe, prije svih oca, a potom i stariju sestru koja se priključuje rijeci izbjeglica i bježi u Europu.
Nakon šest mjeseci čekanja dokumenata u Etiopiji koji bi joj omogućili legalan boravak u toj zemlji, a time i treniranje, Samia shvaća da se to možda nikada neće dogoditi. Iz očaja kreće na Putovanje od osam tisuća kilometara, stavlja svoju sudbinu u ruke krijumčara ljudima i proživljava strašnu odiseju migranata preko Sudana, Sahare i Libije. Nakon višemjesečne kalvarije, u travnju 2012, tek nekoliko mjeseci do Olimpijskih igara u Londonu i ostvarenja svojih snova, napokon se u Tripoliju uspijeva s brojnim izbjeglicama ukrcati na dotrajali brod i krenuti prema spasonosnom talijanskom otoku Lampedusi, no olupina je na moru doživjela havariju – a među stradalima bila je i Samia.

GIUSEPPE CATOZZELLA rođen je u Milanu 1976. godine. Na Milanskom sveučilištu diplomirao je filozofiju, nakon čega je duže vrijeme proveo u Sydneyu, a zatim se vratio u rodni grad.
Pisao je članke i reportaže za novine te surađivao s poznatom talijanskom televizijskom emisijom Le Iene.
Objavio je zbirku pjesama Majmun piše (La scimmia scrive, 2007), pripovijetke Životni ciklus ribe (Il ciclo di vita del pesce, 2011) i Vatra (Fuego, 2012) te romane Eksplantati (Espianti, 2008), Košnica (Alveare, 2011), Nemoj mi reći da se bojiš (Non dirmi che hai paura, 2014) i Velika budućnost (Il grande futuro, 2016). Prema kriminalističkom romanu Košnica napravljene su mnoge kazališne predstave i snimljen film Juriš (L'assalto) u produkciji RAI-a.
S tim knjigama i više od dvadeset talijanskih i inozemnih priznanja Giuseppe Catozzella jedan je od najznačajnijih glasova mlađe generacije talijanskih pisaca.
Njegov roman Nemoj mi reći da se bojiš bio je jedan od najvažnijih izdavačkih događaja u Italiji u posljednjih nekoliko godina. Knjiga je u vrlo kratkom roku postala bestseler i objavili su je najveći svjetski izdavači. Godine 2014. s njom osvaja Premio Strega u kategoriji mladih pisaca. Nakon objavljivanja romana Catozzella je imenovan veleposlanikom UN-a za izbjeglice te ambasadorom dobre volje UNHCR-a. Roman je uvršten u školske programe u Italiji i mnogim drugim zemljama. 

/252 str., 12,5 x 20 cm, tvrdi uvez, 2017/
ISBN 978-953-260-292-0
Knjižarska cijena: 120,00 kn
Izravna narudžba*: 117.00 kn

* 108,00 kn + 9,00 kn poštarina, samo za narudžbe iz Hrvatske