ŠEVA

Biblioteka: NA TRAGU KLASIKA

Dezső Kosztolányi

ŠEVA

S mađarskoga prevela Kristina Peternai Andrić

Roman Ševa (1924), remek-djelo mađarske književnosti, klasični je portret života u provinciji Austro-Ugarske Monarhije koncem 19. stoljeća, konkretno, u blago literarno zabašurenoj Subotici u kojoj je autor rođen.
Priča se usredotočuje na jedan izvanredan tjedan u inače monotonim životima postarijeg bračnog para. Njihova nelijepa i nedruštvena tridesetpetogodišnja kći usidjelica, koje je nadimak Ševa, otišla je, prvi put u životu, na ljetne praznike kod rodbine na pustu. Roditelji, čiji se cijeli život vrti oko kćeri, isprva su shrvani zbog njezine odsutnosti, no malo-pomalo iznova otkrivaju užitke i razbibrigu života u malom gradu. Počinju činiti stvari koje nisu iskusili godinama: jedu u restoranima (koje Ševa mrzi), idu u kazalište, troše novac na sebe, otac se prepušta zabavi kartanja i pijančevanju, majka se dotjeruje za izlaske i nakon višegodišnje pauze ponovo svira klavir...
Kako tjedan prolazi, majka i otac uviđaju da žive onakvim životom kakav su praktički zaboravili – i da uživaju u tome. Oni su nevaljala djeca, a Ševa strog roditelj čijem su nadzoru privremeno uspjeli izmaknuti. Međutim nakon sveg tog hedonizma, tik pred kćerin povratak, obuzima ih osjećaj krivnje i kajanja. Njihova je kći nesretna – prema tome, nesretni moraju biti i oni. U svađi nakon što se Ákos vrati pijan s cjelonoćne zabave, na površinu izlaze njihove frustracije, optužbe i samooptužbe, pa i patnja što je proživljavaju. Kratkotrajna psihička i fizička transformacija roditelja poništava se Ševinim povratkom – sve se vraća u staru, dobro poznatu kolotečinu.
Svojim briljantnim, na trenutke ironičnim stilom Kosztolányi slika živopisan portret austrougarskog provincijalnog društva u obliku istančanih opisa likova jedne uravnotežene priče. Iako bi se siže mogao nazvati jednostavnim, Ševa to nipošto nije – to je složen, pronicljiv roman koji suptilno otkriva sloj za slojem života, čak i one naizgled najobičnije.

DEZSŐ KOSZTOLÁNYI (1885, Subotica – 1936, Budimpešta), jedan od klasika mađarske književnosti. U aktualnim povijesnim pregledima mađarske književnosti 20. stoljeća navodi se kao jedan od ključnih predstavnika građanske i europske moderne proze. Javio se i djelovao unutar mađarskog književnog kruga poznatog pod imenom "Nyugat" ("Zapad"). Bio je pjesnik, prozaik, esejist, novinar i prevoditelj. Na svim tim područjima ostvario je mnogobrojna i vrijedna djela koja je, među ostalima, cijenio Thomas Mann, hvalio Endre Ady, kao uzor isticao Danilo Kiš. Kiš je Kosztolányia smještao uz blok Flaubertu, a djela Neron, Ševa i Anna Édes isticao na vrh europske književnosti, držao predavanja o njima i često ih preporučivao (francuskim) izdavačima.
U Kosztolányievu se proznom opusu, uz već prevedenu zbirku kratkih proza Kornél Esti i roman Anna Édes (oboje u ovoj biblioteci "Na tragu klasika"), ističu upravo Ševa i Aranysárkany (Zlatni zmaj), romani koji tematiziraju život u provinciji dijelom oslonjeni na njegovu rodnu Suboticu.

/196 str., 12,5 x 20 cm, tvrdi uvez, 2017/
ISBN 978-953-260-301-9
Knjižarska cijena: 120,00 kn
Izravna narudžba*: 117.00 kn

* 108,00 kn + 9,00 kn poštarina, samo za narudžbe iz Hrvatske