* Podaci se odnose na razdoblje do datuma izlaska autoričine knjige koju smo objavili

Dominique Fortier (1972) kanadska je pripovjedačica i prevoditeljica iz Quebeca. Nakon doktorata iz francuske književnosti i višegodišnjeg rada u izdavaštvu odlučila je profesionalno se baviti pisanjem i prevođenjem.

Na književnu scenu stupila je 2008. romanom Du bon usage des étoiles (O pravilnom rukovanju zvijezdama), s kojim je ušla u finale Governor General’s Award, nagrade koju je dobila 2016. za roman Au péril de la mer (Na milost i nemilost mora).

S engleskim prijevodom svog romana Les Larmes de Saint-Laurent (Suze svetog Lovre, 2010) ušla je u finale nagrade Governor General’s Awards za najbolji prijevod.

Objavila je i romane La porte du ciel (Nebeske dveri, 2011) i Les villes de papier (Gradovi od papira, 2018). Za potonji je 2020. godine dobila uglednu francusku nagradu Prix Renaudot, a 2022. objavila je i njegov svojevrstan nastavak pod naslovom Les ombres blanches (Bijele sjene), koji se usredotočuje na nastanak legende o Emily Dickinson nakon njezine smrti. K tome je 2014. zajedno s Nicolasom Dicknerom napisala knjigu Révolutions (Revolucije).

 

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart