* Podaci se odnose na razdoblje do datuma izlaska autorove knjige koju smo objavili

Claudio Magris (Trst, 1939.) ugledni je germanist, prozaist, književni kritičar, polihistor, jedan od najvećih stručnjaka za povijest i kulturu središnje Europe.

Bio je profesor njemačke književnosti na Sveučilištu u Trstu. Nakratko se bavio politikom: od 1994. do 1996. bio je zastupnik u talijanskom parlamentu. Člancima i kolumnama reagira u dnevnim novinama, najčešće u Corriere della Sera.

Najpoznatiji je po Dunavu (1986.), knjizi kroz koju, od izvora do ušća, prati tok središnje europske rijeke esejizirajući povijest svjetova i kultura koji su pokraj nje nastali. Malo nakon talijanske premijere Dunav je objavljen na svim frekventnijim europskim jezicima uključujući i hrvatski te snažno utjecao na kulturne i književne tokove Europe kraja prošlog stoljeća. Magrisovim Dunavom rođen je novi, sintetizirajući multižanr, neka vrsta totalne knjige.

Autor je više od trideset knjiga, počevši od velikog eseja-studije Habsburški mit u suvremenoj austrijskoj književnosti iz 1963., a među kojima su Nagađanja o sablji (1984.), Stadelmann (1988.), Ono drugo more (1991.) i Mikrokozmi (1997.).

Trst je opsesivna Magrisova tema. Svoj grad istražuje u njegovoj prostornoj i vremenskoj dimenziji, inzistirajući na najsitnijim detaljima tršćanskih identiteta.

Primio je nekoliko talijanskih i svjetskih odličja te brojne književne nagrade.

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart