* Podaci se odnose na razdoblje do datuma izlaska autorove knjige koju smo objavili

Dragan Radulović je rođen 1969. godine u Cetinju, inače je Budvanin, iz Maina. Osnovnu školu je pohađao u Budvi, a gimnaziju u Beogradu, gdje je i diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu. Devedesetih godina kao student sarađivao je u nezavisnom nedjeljniku „Monitor“, i bio član redakcije. Pošto je diplomirao vratio se u Budvu, gdje je kratko vrijeme radio u gradskom listu „Primorske novine“. Predaje filozofiju u Srednjoj školi „Danilo Kiš“ u Budvi.

Objavio je zbirku priča „Petrifikacija“ (2001.), roman „Auschwitz Café“ (2003.), katalog groteski „Vitezovi ništavila ili Đavo u tranzicionom Disneylandu“ (2005.), zbirku priča „Splav Meduze“ (2007.) i dramu „Pejzaž do pakla ili propast kuće Marinkovića“ (2011.). Eseje i prozu objavljuje u književnim časopisima i na internet portalima u Crnoj Gori i regionu.

Odlomci iz njegovog romana, priče i eseji prevođeni su na engleski, slovenački, švedski, njemački, bjeloruski, italijanski i mađarski jezik. Svojom pričom zastupljen je u američkoj antologiji „Najbolje evropske priče 2013“.

Za književno stvaralaštvo dobio je nagradu Grada-teatra „Stefan M. Ljubiša“ 2009. godine.

Član je crnogorskog PEN-a, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, a od maja 2013. godine predsjednik je Matice crnogorske.

 

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart