GEORGES BATAILLE (1897-1962), francuski pisac koji se svojim djelom okušao u raznim područjima (književnost, antropologija, filozofija, ekonomija, sociologija, povijest umjetnosti), profesijom knjižničar Nacionalne biblioteke u Parizu.
S jedne strane njegovao je kult nutarnjeg iskustva usamljenika, a s druge pokušavao aktivno sudjelovati u intelektualnom pariškom životu, doduše, uvijek protiv vladajućih struja, kako god avangardne bile, što se osobito vidi u neprestanoj potrebi za osnivanjem i uređivanjem časopisa (Documents, Critique, Acéphale) te pokretanjem ili sudjelovanjem u radu intelektualnih zajednica otvorenog i neformalnog tipa (Contre Attaque, Collège de sociologie, Collège Socratique, Acéphale).
Pred kraj života je izašao iz sjene nepoznata autora zahvaljujući trima djelima koja istodobno izlaze 1957: Književnost i zlo, Nebesko plavetnilo i Erotizam, ali svoja je promišljanja, koja se krajnje uopćeno mogu svesti na teme smijeha, smrti, erotike i svetosti, objedinio i prije u Nutarnjem iskustvu (1943), u kojem se nižu tekstovi introspektivnog, meditativnog karaktera. Nasuprot tome, esej “Psihološka struktura fašizma” (1933) svjedoči o njegovu zanimanju za aktualne teme koje nadilaze osobno.
Svoja erotska djela Bataille je objavljivao pod pseudonimima od kojih su najpoznatiji Lord Auch (Priča o oku, 1928) i Pierre Angélique (Madam Edwarda, 1941).
Roman Moja majka (1966) objavljen je posthumno u vremenu kada skupina intelektualaca okupljenih oko časopisa Tel Quel Batailleu pridaje sve veću pozornost (godine 1970. u Gallimardu počinju izlaziti sabrana djela u dvanaest svezaka ovog do tada malo poznatog pisca).

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart