* Podaci se odnose na razdoblje do datuma izlaska našeg zadnjeg izdanja autoričine knjige

Giedra Radvilavičiūtė, litavska prozaistica i esejistica, rođena je 1960. u Panevėžysu. Na vilniuskom je sveučilištu diplomirala litavski jezik i književnost. Potom je nekoliko godina radila kao školska učiteljica na sjeveru Litve i u rodnom gradu.
Od 1987. do 1994. bavila se novinarstvom u Vilniusu, pišući priloge za obiteljske revije i časopise o roditeljstvu. Radila je u redakciji za kulturu u časopisu Šeima (Obitelj) i u tom je razdoblju objavila nekoliko novela u časopisima.
Od 1994. do 1997. živjela je u SAD-u dok je njezin suprug poučavao na Sveučilištu u Chicagu. Danas živi u Vilniusu i zaposlena je u jednoj državnoj instituciji.
Godine 2002, s još četiri cijenjena litavska autora, objavila je zbirku eseja Predlažem ubiti temu (Siužetą siūlau nušauti), a 2004. zbirku eseja Isplanirani trenuci (Suplanuotos akimirkos).
Zbirka eseja/kratkih priča Noćas ću ja spavati do zida (Šiąnakt aš miegosiu prie sienos, 2010) u Litvi je 2011. bila nominirana za knjigu godine, 2012. dobila je nagradu EU-a za književnost te je u međuvremenu prevedena na nekoliko europskih jezika.
Esej “Primamljivost teksta” (“Teksto trauka”) iz te knjige američka izdavačka kuća “Dalkey Archive Press” 2009. godine uvrstila je u zbirku Best European Fiction.
Godine 2013. objavila je knjigu sastavljenu od izabranih eseja iz svojih ranije objavljenih knjiga specijalno za američke čitatelje pod naslovom Those Whom I Would Like to Meet Again (Oni koje bih željela još jednom sresti).

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart