* Podaci se odnose na razdoblje do datuma izlaska autorove knjige koju smo objavili

Ivan Vidić (Zagreb, 1966), hrvatski dramatičar i romanopisac. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1991. godine na odsjeku dramaturgije. Iste godine debitirao je u ZKM-u predstavom “Harpa” u režiji Božidara Violića sa sjajnom glumačkom postavom u sastavu Ksenija Marinković, Rene Medvešek, Branko Meničanin, Vili Matula i Dejan Aćimović. Nakon sudjelovanja u ratu (1991-1992) počeo se profesionalno baviti književnošću. Piše drame, prozu, filmske i TV-scenarije. Jedan je od najizvođenijih hrvatskih dramskih pisaca.

Njegova najpoznatija drama su “Ospice” koju je 1997. u GDK Gavelli postavio Krešimir Dolenčić te koja danas slovi za kultnu predstavu tog kazališta. Ista drama je nakon toga postavljena i u prestižnom Gate Theatreu u Londonu u režiji poznatog engleskog filmskog i kazališnog redatelja Rufusa Norrisa. To je bilo prvi put da je tekst nekog hrvatskog autora izveden na londonskoj pozornici. Vrlo uspješna bila je i predstava po njegovoj drami “Veliki bijeli zec” postavljena u ZKM-u u režiji Ivice Kunčevića.

Često surađuje sa Hrvatskim radijem u čijem je dramskom programu producirano 15-ak njegovih dramskih tekstova. Koscenarist je filma “Puška za uspavljivanje” Hrvoja Hribara.

Objavljuje u književnoj periodici. Knjiga “Drame” je objavljena 2002. u izdanju ITI-a. Objavio je romane “Gangabanga” (AGM, 2006), “Violator / Ona govori” (Algoritam, 2007) i “Faradyev kavez” (Disput, 2020). Godine 2012. objavio je zbirku drama “Dolina ruža i druge drame” u izdanju ITI-a, 2018. objavljuje svoju prvu zbirku priča “San od tisuću ljeta” (Hena-com).

Živi i radi u Zagrebu.

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart