KAREN BLIXEN, rođena kao Christentze Dinesen (Tanne) 1885. godine u Rugstedlundu u Danskoj. Umrla je 1962. godine u istome mjestu, na obiteljskome imanju.
Važnija su joj djela Sedam fantastičnih pripovijesti (Seven Gothic Tales, 1934), Afrička farma (poznatije kao Moja AfrikaDen afrikanse farm, 1937, u engleskoj verziji Out of Africa), Zimske pripovijesti (Vintereventyr,1942), Posljednje pripovijesti (Sidste fortællinger, 1957), Anegdote o sudbini (Skæbne-anekdoter,1958, s čuvenom pripovjetkom Babettina gozba) i Sjene na travi (Skygger paa græsset, 1960).
Knjiga Sjene na travi objavljena je u vrijeme autoričine najveće slave: godine 1960. Nobelov je komitet ponovno istaknuo Karen Blixen kao kandidatkinju za najzačajnije svjetsko priznanje za književnost, i taj put to je izgledalo kao “gotova stvar”. Na kraju Blixenova ipak nije postala laureatkinjom, ali se u javnosti utvrdila kao umjetnica koja tu nagradu “najviše zaslužuje”.
Za Drugog svjetskog rata objavila je pod pseudonimom Pierre Andrézel svoj jedini roman Putovi osvete (Gengældesens veje, 1944).
U biblioteci Na tragu klasika 2011. godine izašlo je drugo najslavnije djelo Karen Blixen – Babettina gozba.

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart