* Podaci se odnose na razdoblje do datuma izlaska zadnje autoričine knjige koju smo objavili

Kristina Gavran rođena je u Zagrebu 1987. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a doktorirala na Sveučilištu Loughborogh u Velikoj Britaniji istražujući pripovijedanje istinitih priča (True-Life Storytelling).

Piše drame za djecu i odrasle, priče, pjesme i romane, surađuje s kazalištima u Hrvatskoj i Engleskoj, te s Hrvatskim radijem.

Drame za djecu Dječak koji je tražio zmaja, Koruptivitis u Mišogradu i Sonata za kantu za smeće nagrađene su nagradom Mali Marulić, a drama za odrasle Spremni dobila je nagradu Marin Držić i postavljena je u ZKM-u. Drama na engleskom Papar i med u produkciji Notnow Collective ostvarila je turneju po Velikoj Britaniji. Kristina Gavran radila je na audio-pripovjedačkom projektu BOSA koji je predstavljen u sklopu Birmingham Commonwealth Games, te na projektu Moving Museum of Motherhood za koji je napisala dramu Padobran.

U nakladi Disputa objavljena joj je zbirka kratkih priča Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu (2016) za koji je dobila nagradu Slavić za najbolji prvijenac. Roman Gitara od palisandra (2018) bio je u finalu nagrade Europske Unije za književnost, finalu nagrade T-portala, te je osvojio nagradu Mirko Kovač za najbolje djelo mladog autora. Kratka priča Potpis osvojila je prvu nagradu Večernjeg lista. Posljednji roman Kristine Gavran Između (2022) objavljen je u Disputu i tematizira migraciju.

Kristina trenutno živi u Cheltenhamu u Engleskoj, te radi na projektu „Birth Stories“ o pričama s poroda u sklopu CIRCE European Fellowship programa.

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart