* Podaci se odnose na razdoblje do datuma izlaska zadnje autoričine knjige koju smo objavili

Kristina Gavran rođena je 1987. godine u Zagrebu, a već pet godina živi i radi u Engleskoj. Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2013. godine. Tijekom studija radi kao dramski pedagog u Teatru Tirena, glumi u dječjim predstavama, piše za teatar.hr i vodi radionice kreativnog pisanja i dramske igre za djecu i odrasle.U tom razdoblju nastaju i drame: Zvonimir, Pred vratima, Gaudeamus igitur – prizori iz studentskog života, Dedal i Ikar te Napušteni. Na Akademiji su joj izvedene drame Zvonimir, Pfanova i Dedal i Ikar u sklopu projekta DeSADU i KRADU festivala, a drama Dedal i Ikar je zatim predstavljena i na Malim noćnim čitanjima u ZKM-u.
Surađuje s Dramskim programom Hrvatskog radija u čijem su programu izvedene drame Dedal i Ikar, Gaudeamus igitur – prizori iz studentskog života, te Spremni.
Na posljednjoj godini studija dobiva Erasmus stipendiju i odlazi na stručnu praksu u Birmingham, u The Blue Orange Theatre gdje radi kao dramaturg na projektima tijekom šest mjeseci, od čega izdvaja dramaturgiju predstave Ljubavnik lady Chatterley.
Drama Spremni nagrađena je prvom nagradom Marin Držić koju dodjeljuje Ministarstvo kulture za 2012. godinu, a praizvedena je u Zagrebačkom kazalištu mladih 2014. godine u režiji Saše Božića.
Piše i za djecu (Čarobni kolač, Veliki odmor, U potrazi za svetim Nikolom, Prvi snijeg…), te je dva puta nagrađena na natječaju Mali Marulić za najbolji dramski tekst za djecu. Za dramu Dječak koji je tražio zmaja osvojila je drugu nagradu 2012. godine i drama je premijerno izvedena u kazalištu Scena Gorica u režiji Damira Mađarića 2014. godine. Iste godine osvaja treću nagradu Mali Marulić za dramu Koruptivitis u Mišogradu.
Piše kratke priče koje su objavljene u Večernjem listu i časopisu Zarez, a za kratku priču Anastazija nagrađena je Nagradom Zlatko Tomčić Književnog kruga Karlovac.
Godine 2016. u nakladi Disputa objavila je knjigu kratkih priča Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu, za koju je dobila nagradu “Slavić” Društva hrvatskih književnika za najbolju debitantsku knjigu objavljenu te godine. Godine 2018. objavila je u izdanju Disputa svoj prvi roman Gitara od palisandra.

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart