Leopold Tyrmand, poljski pisac, publicist i novinar. Rodio se 1920. u Varšavi. Netom prije početka Drugog svjetskog rata studirao je arhitekturu u Parizu, gdje se susreo sa zapadnjačkom kulturom i džezom, što je u njegovu stvaralaštvu ostavilo neizbrisiv trag. Godine 1940. u Vilnu je osuđen na dvadeset pet godina zatvora zbog “protulitavske urote”. Tijekom njemačke okupacije na prisilnom je radu, a 1944. je, nakon bijega, uhićen u Norveškoj i upućen u koncentracijski logor u okolici Osla, gdje je dočekao oslobođenje.
Nakon rata vraća se u Varšavu i uključuje u javni život radeći kao novinar. Zbog britka jezika kojim kritizira sovjetsku stvarnost često mijenja dnevne listove, a 1953. zabranjuju mu objavljivanje. Tu je šutnju iskoristio da napiše najveći poljski dvadesetostoljetni bestseler, roman Opaki (Zły, objavljen na hrvatskome 1966), u kojem je ispisujući živote ljudi s margine, sitnih kriminalaca, opisao stvarnost poratne Varšave. Popularnost je iskoristio za skandaliziranje poljske publike nesvakidašnjim ponašanjem te uvođenjem džeza u kulturni prostor socijalističke Poljske, organizirajući koncerte i festivale i objavivši knjigu o džezu.
Godine 1965,  kada su mu konačno dali putovnicu, odlazi u Ameriku, gdje se smjesta uključuje u javni život. Predaje na sveučilištima, piše knjige na engleskome, surađuje s poljskim emigrantskim časopisima, ali i polemizira s njima. Oštar i nepokolebljiv kritičar komunizma, Tyrmand se postupno preobražava u američkog konzervativca, izdaje časopis Chronicles of Culture, koji do danas slovi kao važan glas američkoga konzervativizma.
Od djela objavljenih u emigraciji valja izdvojiti Dnevnik iz 1954. (Dziennik 1954, objavljen 1980, prepravljeno izdanje 1995), u kojem je opisao razdoblje prinudne šutnje i jedno od najrigidnijih razdoblja socijalističke Poljske, zatim zbirku eseja Zapisi diletanta (Notebooks of a Dilettante, 1970), koja je postigla gotovo kultni status u američkoj kulturi, te zbirku protukomunističkih zapisa Civilizacija komunizma (Cywilizacja komunizmu, 1972).
Umro je 1985. na Floridi od posljedica srčanog udara.

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart