Marek Hłasko (Varšava, 1934), jedan od najznačajnijih pisaca generacije koja se na poljskoj književnoj sceni pojavila pedesetih godina prošloga stoljeća. Nakon što je iz nekoliko škola izbačen zbog nedolična ponašanja, zauvijek napušta školovanje i zapošljava se kao vozač kamiona. Otad pa do kraja života promijenio je desetke poslova, između ostalog radeći kao dostavljač, novinar, urednik jednog od najpopularnijih časopisa pedesetih Po Prostu, terenski dopisnik časopisa Trybuna Ludu, filmski scenarist, preprodavač na crnoj burzi, radnik u čeličani i na gradilištu…
Godine 1956. objavljena mu je zbirka pripovijedaka Prvi korak u oblacima (Pierwszy krok w chmurach). Nakon što su mu rukopisi dviju knjiga pripovijedaka odbijeni za objavljivanje, 1958. odlazi iz Poljske. Pariz, München, pa Italija, Švicarska i Berlin sljedeća su mjesta u kojima pokušava zaraditi za život, neprestano životareći na rubu gladi. Od 1959. do 1961. živi u Izraelu, zatim je u Zapadnoj Njemačkoj pa u Sjedinjenim Državama.
U zemlji je bio napadan zbog nihilizma, dekadencije i kontrarevolucije, optuživan za izdaju i špijunažu, a objavljivanje njegovih djela bilo je zabranjeno sve do sredine osamdesetih.
U prvim je djelima uz veliku dozu cinizma izrazio pesimizam poslijeratne generacije koja je preživjela okupaciju i staljinizam. Najpoznatije djelo iz tog razdoblja je zbirka pripovijedaka Groblja. Sljedeći za raj (Cmentarze. Następny do raju, 1958). Iz kasnije faze izdvajaju se ova djela: Svi su bili okrenuti leđima (Wszyscy byli odwróceni, 1964), Prljavi poslovi (Brudne czyny, 1964), Preobraćenik u Jaffi (Nawrócony w Jaffie, 1966), Pričat ću vam o Esther (Opowiem wam o Esther, 1966), Lijepi dvadesetogodišnjaci (Piękni dwudziestoletni, 1966) i Sova, pekareva kći (Sowa, córka piekarza, 1968). Postumno su objavljeni zbirka Marimontska sonata (Sonata marymoncka, 1982) i roman Palite rižu svakoga dana (Palcie ryż każdego dnia, 1985).
Svoj bogat i buran život završio je 1969. u Wiesbadenu prevelikom količinom tableta za spavanje. Bilo mu je samo trideset pet godina.

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart