* Podaci se odnose na razdoblje do datuma izlaska autorove knjige koju smo objavili

Mladen Dolar (rođ. 1951. u Mariboru) svjetski je poznati slovenski filozof, kulturni i glazbeni teoretičar, filmski kritičar i stručnjak za psihoanalizu.

Diplomirao je filozofiju i francuski jezik na Sveučilištu u Ljubljani, a potom studirao na Sveučilištu Paris VII i na Sveučilištu u Westminsteru. Od 1982. godine predavao je filozofiju na Ljubljanskome sveučilištu, 1992. godine postao je docent za njemačku klasičnu filozofiju, a od 1996. je godine izvanredni profesor filozofije i teorijske psihoanalize. Doktorirao je 1992. godine temom “Hegelova fenomenologija duha. Dijalektika svijesti i samosvijesti”. Član je uredničkog odbora časopisa Problemi i urednik biblioteke Analecta. Danas radi na Sveučilištu u Ljubljani u svojstvu višeg istraživača.

Uz Slavoja Žižeka, Rastka Močnika i Alenku Zupančič, Dolar je najistaknutiji član Slovenskog društva za teorijsku psihoanalizu, čiji je glavni cilj sinteza lakanovske psihoanalize i filozofije njemačkog idealizma.

Autor je brojnih djela i studija, među ostalim:

Struktura fašističnega gospostva, Ljubljana, 1982;

Heglova Fenomenologija duha I, Ljubljana, 1990;

Samozavedanje. Heglova Fenomenologija duha II, Ljubljana, 1992;

Opera’s Second Death (Druga smrt opere, Routledge, 2001, zajedno sa Slavojem Žižekom);

O glasu (Analecta, 2003; MIT Press, 22006 (prerađeno izdanje), pod naslovom A Voice and Nothing More; njemačko izdanje pod naslovom His Master’s Voice, Suhrkamp Verlag, 32007);

Prozopopeja (Analecta, 2006).

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart