* Podaci se odnose na razdoblje do datuma izlaska autorove knjige koju smo objavili

Piotr Paziński (Varšava, 1973) poljski je književnik, novinar, književni kritičar i prevoditelj.
Bivajući najprije novinarom u vanjskopolitičkoj rubrici dnevnika “Gazeta Wyborcza” (1992-1997), diplomiravši zatim filozofiju na Varšavskom sveučilištu (1999), doktorirao je u Institutu za književna istraživanja Poljske akademije znanosti disertacijom Labirint i drvo. Studije o Uliksu Jamesa Joycea (Labirynt i drzewo. Studia nad Ulissesem Jamesa Joyce’a, objavljeno 2005). Interes za irskog pisca proširio je i “vodičem kroz Joyceov Dublin” – Dublin s Uliksom. Zajedno s rječnikom junaka Uliksa (Dublin z Ulissesem. Wraz ze Słownikiem bohaterów Ulissesa, 2008). Od 2000. godine glavni je urednik časopisa “Midrasz”, koji se bavi aspektima židovske kulture u Poljskoj.
Debitantski mini-roman Pansion, objavljen u Varšavi 2009. godine – a već iduće godine nagrađen uglednom književnom nagradom Pasoš Polityke (Paszport Polityki) te dvije godine kasnije i Europskom književnom nagradom – odmah je prepoznat kao “prvi književni glas trećeg pokoljenja nakon Holokausta”.
Godine 2013. objavio je svoj drugi roman, Ptičje ulice (Ptasie ulice), u kojem postaje arheologom istinskog židovskog groblja – varšavskog geta.

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart