* Podaci se odnose na razdoblje do datuma izlaska autorove knjige koju smo objavili

Robert Stam (1941) profesor je na Odsjeku za filmologiju Sveučilišta New York.

Doktorirao je komparativnu književnost na Sveučilištu Berkeley 1977, nakon čega odmah dobiva mjesto na NYC na kojem predaje do danas. Objavio je mnoga djela i članke o francuskoj književnosti, komparativnoj književnosti i o filmskoj povijesti i teoriji.

Stam je svjetski utjecajan autor, koautor ili urednik sedamnaest knjiga o filmu i kulturalnoj teoriji, književnosti i filmu, nacionalnim kinematografijama (francuskoj i brazilskoj), estetici i politici, intelektualnoj povijesti i kolonijalnim studijima. Njegova knjiga proizašla iz doktorske disertacije Reflexivity in Film and Literature (1985) proučava refleksivne strategije od Cervantesa do Jean-Luca Godarda.

Njegov interes prema kolonijalizmu, postkolonijalizmu, rasnim i kulturnim razlikama našao je izraz u brojnim utjecajnim knjigama koje je napisao u koautorstvu s Ellom Shohat. Njihov esej “The Cinema After Babel: Language, Difference, Power” uveo je bahtijanski translingvistički i transstrukturalistički obrat u izučavanje jezične različitosti, prijevoda i postsinkronizacije u filmu.

Njihova pak knjiga Unthinking Eurocentrism: Multiculturalism and the Media (1994) u 90-ima je potakla pisanje o rasi, kolonijalizmu, politikama identiteta i postkolonijalizmu.

Stam je zajedno s Tobyjem Millerom uredio i dva filmska udžbenika: A Companion to Film Theory i Film and Theory: An Anthology.

Njegova knjiga Film Theory. An Introduction (2000) do danas je u svjetskim razmjerima relevantan, živo napisan i intelektualno provokativan pregled naslovne tematike.

Robert Stam dobitnik je mnogih nagrada i stipendija, među kojima izdvajamo nagradu Katherine Singer Kovacs “Best Film Book” za 1994. i stipendije NDEA, Rockefeller, Fulbright i Guggenheim.

 

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart