* Podaci se odnose na razdoblje do datuma izlaska našeg zadnjeg izdanja autorove knjige

Ilja Jurjevič Stogoff rođen je 1970. godine u Lenjingradu (ponovno, kao i prije, gradu Sankt Peterburgu). U «službenim» bilješkama na kraju njegovih knjiga obično piše da je radio kao čistač u nekom berlinskom kinu, učitelj povijesti u glazbenoj školi, glasnogovornik u mafijaškom kazinu, prodavač sportskih bicikala, ulični mjenjač deviza, urednik erotskog magazina, gastro-kritičar, tajnik u izdavačkoj kući i TV-voditelj, no on misli da u njegovu životu i nije bilo nekih zanimljivih činjenica pa radije ističe kako je prvih godina nakon raspada Sovjetskog Saveza marljivo plesao na važnijim rave-zabavama u rodnome gradu.

Pisati je počeo na nagovor znanca, a rezultat je bio «Imperatorova lubanja» («Čerep imperatora»), koji je potpisao pseudonimom Viktor Banev. Glavni junak bio je novinar po imenu Ilja Stogov, momak sklon svim vrstama poroka, od kojih je najstrašniji bio alkohol.
Nakon toga je napisao roman «Mačo ne plaču» koji je preveden na desetak svjetskih jezika, među kojima i na hrvatski. Priča o duhovnom rasapu prvih postsovjetskih godina i metežu tranzicije donijela je međunarodnu slavu autoru i ekranizaciju romana. Prvi pak na hrvatskom objavljen roman «Trinaest mjeseci» (2004) postao je omiljeno štivo onih koji traže smisao života onkraj svakodnevice.

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart