* Podaci se odnose na razdoblje do datuma izlaska autoričine knjige koju smo objavili

Ivana Sajko (Zagreb, 1975), hrvatska dramatičarka i dramaturginja.Diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti, smjer dramaturgije i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko nagrada za dramsku književnost uključujući četiri nagrade za dramsko djelo Marin Držić za drame: Naranča u oblacima (1998), Rebro kao zeleni zidovi (2000), Misa za predizbornu šutnju, mrtvaca iza zida i kopita u grlu (2002) i Krajolik s padom (2011).

Članica je uredništva “Frakcije”, časopisa za izvedbene umjetnosti. Suosnivačica je kazališne skupine BAD co. gdje je do 2005. djelovala kao dramaturg i redatelj, da bi kasnije nastavila režirati i izvoditi vlastite drame u hibridnim izvedbenim formama eksperimentirajući s problemima odnosa dramskoga teksta i scenske izvedbe. Drame joj se izvode u kazalištu i na radiju, te su objavljene na desetak jezika. Od 2008. njena djela postaju jako dobro prihvaćena na kazališnoj sceni njemačkog govornog područja gdje često bivaju i praizvedena. Drama Rose is a rose is a rose is a rose praizvedena je na festivalu Steirischer Herbst u Grazu 2008. godine, a Prizori s jabukom u Stadttheater Bern 2009. Hrvatska praizvedba drame Rose is a rose is a rose is a rose postavljena je u Zagrebačkom kazalištu mladih u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem, a hrvatska praizvedba drame Prizori s jabukom postavljena je na 62. Dubrovačkim ljetnim igrama u režiji i izvedbi autorice. Predstava je doživjela veliki uspjeh kod kritike koja je isticala kako ova predstava označava pomak u koncepciji Dubrovačkih ljetnih igara prema postdramskom izrazu teatra.

Do sada je objavila zbirku drama Smaknuta lica (Meandar, 2001), dramsku trilogiju Žena – bomba (Meandar, 2004), romane Rio bar (Meandar, 2006), nagrađen priznanjem Ivan Goran Kovačić za najbolje prozno djelo, i Povijest moje obitelji (2009) te teorijsku knjigu Prema ludilu (i revoluciji): čitanje (Disput, 2006).

Razvrstaj:

Close Menu
×

Cart